Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016

100 χρόνια DADA - έκθεση στο Σπλιτ στην Κροατία


Έργο της Ευμορφίας Γκίκα Ραχούτη στην έκθεση “100 χρόνια DADA” στην Κροατία

Την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016, η Λέσχη DADAnti στην Κροατία, εγκαινίασε μια ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «100 χρόνια DADA» με ένα ποικίλο πρόγραμμα για τη διεθνή μορφή τέχνης τoυ Ντανταϊσμού και την πέμπτη επέτειο της Καλλιτεχνικής Λέσχης στο Σπλιτ της Κροατίας. Στην έκθεση έλαβαν μέρος καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο με περισσότερα από 300 έργα.

Ο Ντανταϊσμός (Dada) αποτέλεσε ένα καλλιτεχνικό ρεύμα αισθητικής αναρχίας, διαμαρτυρίας ενάντια στη βαρβαρότητα του πολέμου και αμφισβήτησης των αρχών της μοντέρνας κοινωνίας. Μέσα από τα μανιφέστα του εκφραζόταν η ολοκληρωτική απόρριψη για οτιδήποτε ήταν λάθος, ακόμα και για τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό που φαινόταν να πηγαίνει προς την αυτοκαταστροφή.

Η ουδέτερη Ελβετία, την περίοδο του Α' Παγκοσμίου πολέμου, προσέφερε το κατάλληλο υπόβαθρο για την κυοφορία του ντανταϊστικού πνεύματος. Στη Ζυρίχη το 1916 έγινε η αρχή όταν ο Hugo Ball ποιητής, μουσικός και θεατρικός παραγωγός, άνοιξε το ιστορικό Cabaret Voltaire, όπου σύχναζε μια ομάδα εξόριστων καλλιτεχνών, με πρωτεργάτη τον Ρουμάνο ποιητή Τριστιάν Τζαρά και γρήγορα εξαπλώθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές και αμερικανικές πόλεις (Κολονία, Βερολίνο, Ανόβερο, Παρίσι, Νέα Υόρκη).

Αναπτύχθηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στις εικαστικές τέχνες, επηρεάζοντας την ποίηση, το θέατρο και την γραφιστική. Επίσης είχε καθοριστική επιρροή σε μεταγενέστερα κινήματα τέχνης, τον σουρεαλισμό ο οποίος αποτελεί μετεξέλιξη του, το νεορεαλισμό, την pop art, την μουσική punk rock και το κίνημα Fluxus.

Επιφανείς καλλιτέχνες εκπροσώπησαν και συνέβαλαν στη διάδοση των ιδεών του Ντανταϊσμού, όπως; Guillaume Apollinaire, Hans Arp, Hugo Ball, Johannes Baader, Arthur Cravan, Jean Crotti, Marcel Duchamp, Max Ernst, Raoul Hausmann, Emmy Hennings, Richard Huelsenbeck, Marcel Janco, Francis Picabia, Man Ray, Hans Richter, Kurt Schwitters, Tristan Tzara, Beatrice Wood.


DADAnti Split

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου