Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

1ο Διεθνές Περιβαλλοντικό Εικαστικό Συμπόσιο «Zone Zero - Γαλλικός Ποταμός» 2009



«Zone Zero - Γαλλικός Ποταμός»
Πρότυπο Αθλητικό Κέντρο Ατέρμων, Κιλκίς 2009
Διοργάνωση: Γεωργία Γρηγοριάδου



Στο 1ο Διεθνές Περιβαλλοντικό Εικαστικό Συμπόσιο «Zone Zero - Γαλλικός Ποταμός», έλαβε μέρος η ζωγράφος  Ευμορφία Γκίκα Ραχούτη. Το συμπόσιο πραγματοποίησε η Εικαστική Ομάδα TeeToTuM, από 23 - 31 Μαΐου, στο Πρότυπο Αθλητικό Κέντρο Ατέρμων στο Κιλκίς, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των καλλιτεχνών και τη δραστηριοποίηση του κοινού, μέσω της τέχνης, με καλλιτεχνικές δημιουργίες πάνω στο ευαίσθητο θέμα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του Γαλλικού ποταμού. Τα έργα που έγιναν κατά τη διάρκεια του συμποσίου θα εκτεθούν στους δήμους Θεσσαλονίκης και Κιλκίς που στήριξαν αυτή την πρωτοποριακή διοργάνωση. Zone Zero είναι μια περιοχή που έχει φθάσει στο μηδέν. Έχουν εξαντληθεί οι φυσικοί της πόροι από την αλόγιστη εκμετάλλευση. Έχει αφεθεί στο έλεος της φθοράς. Ωστόσο, είναι μια περιοχή που πρέπει να ξαναρχίσει να ζει, να αναδημιουργηθεί, να ζωντανέψει, έστω μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών.
28 καλλιτέχνες από 14 χώρες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Εικαστικής Ομάδας TeeToTuM και με πρότυπο την εμπνευσμένη δουλειά της Διευθύντριας του World Art Delft, Paula Kouwenhoven και την επιμέλεια της Γεωργίας Γρηγοριάδου, δημιούργησαν ένα δεκαήμερο εικαστικό εργαστήριο καλλιτεχνικής συνύπαρξης και συνεργασίας, εμπλουτίζοντας το καλλιτεχνικό τους έργο, μέσα από την αλληλεπίδραση διαφορετικών πολιτισμικών στοιχείων, γνώσεων και εμπειριών.

''Νερό στο βάθος'' Ευμορφία Γκίκα Ραχούτη 2009

Η έλλειψη και η μόλυνση του νερού είναι ήδη ένα από τα πρωταρχικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα. Μια σοφότερη διαχείρηση των φυσικών πόρων και των αποθεμάτων νερού,  ίσως να ξαναφέρει την  ελπίδα από το βάθος του σκοτεινού τούνελ ... ποτέ δεν είναι αργά.

''Εχέδωρος'' Ευμορφία Γκίκα Ραχούτη 2009

Ο αρχαίος ποταμός Εχέδωρος η Γαλλικός μετέφερε ως πολύτιμα δώρα ψήγματα χρυσού. Σήμερα μεταφέρει κάθε λογής απόβλητα. Στο έργο μου, ανακυκλωμένα κομμάτια εφημερίδας, τονίζουν το σημαντικό ρόλο της ενημέρωσης σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Αν τα ΜΜΕ υπηρετούσαν πραγματικά τον άνθρωπο, η δύναμη τους θα μπορούσε να αφυπνίσει πολλές ναρκωμένες συνειδήσεις.

''Μη με κάνεις να ντρέπομαι'' Ευμορφία Γκίκα Ραχούτη 2009

Μια πάπια που επιβιώνει στις εκβολές του ποταμού Γαλλικού ανάμεσα σε σκουπίδια, μου έδωσε την έμπνευση να ζωγραφίσω το πορτρέτο της. Ντρέπεται τόσο πολύ για το χάλι μας… όσο ντράπηκα κι εγώ στη ξενάγηση που μας έγινε στον Γαλλικό ποταμό από τις πηγές ως τις εκβολές του, κατά τη διάρκεια του συμποσίου. Μόνο αισθήματα ντροπής και λύπης θα μπορούσε να προκαλέσει η θέα του ποταμού και του υδροβιότοπου που παραμένει βρόμικος, φαρμακωμένος και αναξιοποίητος, τόσο κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης...!

'' Έλα μαζί μου''  Ευμορφία Γκίκα Ραχούτη 2009

Ζωγράφισα και μια πάπια αισιόδοξη που παρ'όλα αυτά  πιστεύει ότι υπάρχει ελπίδα. Μας καλεί να απαιτήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα της ζωής και ο αρχαίος ποταμός θα ξαναδώσει δώρα χαράς, υγείας και ευημερίας σε όλους μας.


Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες:
Bianca Tangande - Ινδονησία, Boris Radivojkov - Σερβία  Christel Andrea Steier - Γερμανία,Cristina Minacori - Ολλανδία  Daniel Balanescu - Ρουμανία, Evrensel Urum - Τουρκία, Gerard J Kelly - Καναδάς, Kristina Pantelic - Αργεντινή, Marisa Cortese - Ιταλία, Milos Manic - Σερβία, Mirta Toledo - Αργεντινή, Noriko Yida - Ιαπωνία, Oliver Stahmann - Γερμανία, Paula Kouwenhoven - Ολλανδία  Raul Albanece - Αργεντινή, Sevgi Urum - Τουρκία, Sofia Kyriakaki - Ελλάδα Μεξικό, Sylvy van Bochove  - Σερβία, Zeljka Milosevic - Κροατία, Zhanhong Liao - Κίνα.
Από την Ελλάδα οι: Αντώνης Παπαδόπουλος, Απόστολος Κοτούλας, Βασίλης Καρκατσέλης, Γεωργία Γρηγοριάδου, Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, Ευμορφία Γκίκα Ραχούτη , Παυλίνα Γραικού, Τάκης Καλογιάννης.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου