Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Έκθεση έργων της Ευμορφίας Γκίκα Ραχούτη στην Ιταλία



Le Stanze delle Meraviglie - WUNDERKAMMERN 2019

Επιμέλεια: Marisa Cortese
Υπό την αιγίδα του Δήμου Verbania

Villa Giulia - Βερμπάνια
Λίμνη Ματζόρε, Ιταλία

Από την Τετάρτη 24 Απριλίου έως τις 19 Μαΐου 2019 στις 17.30, η καλλιτεχνική εκδήλωση "Le Stanze delle Meraviglie - WUNDERKAMMERN" θα εγκαινιαστεί στις αίθουσες της Villa Giulia.
Η πολιτιστική πρωτοβουλία, σχεδιασμένη και επιμελημένη από την καθηγήτρια - καλλιτέχνη Marisa Cortese, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Verbania και περιλαμβάνει μια σειρά εκθέσεων τέχνης και αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις, εργαστήρια, παραστάσεις, και συναυλίες που θα επιτρέψουν στους επισκέπτες να προσεγγίσουν ενεργά τη σύγχρονη τέχνη.


Μεταξύ των προγραμματισμένων εκθέσεων στη Villa Giulia που αποτελεί πόλο έλξης για 350 και πλέον συμμετέχοντες Ιταλούς και διεθνείς σύγχρονους καλλιτέχνες, από την Τετάρτη 8 Μαΐου εκτίθενται έργα της Ευμορφίας Γκίκα Ραχούτη Ελληνίδα εικαστικός που ζει και εργάζεται στο Λουγκάνο.
Η έκθεση περιλαμβάνει μια ενότητα έργων της με τίτλο «Malum» εμπνευσμένα από το μήλο, αμφίσημο αρχετυπικό σύμβολο που διατρέχει πολιτισμούς, διαφορετικές πραγματικότητες και μύθους. Η λατινική του ονομασία malum σημαίνει συγχρόνως καλό και κακό.

Στα έργα της επεξεργάζεται την σχεδόν σφαιρική αναγνωρίσιμη μορφή του «μήλου» ως σύμβολο της γνώσης και της αθανασίας, της υπακοής και ανυπακοής, της αγάπης και του μίσους αλλά και ως σύμβολο πειρασμού και αποπλάνησης, διερευνώντας τις δυνατότητες ανάπτυξης μιας ιδέας με διάφορες καινοτόμες τεχνικές ζωγραφικής και κολάζ. 


Η Ευμορφία Γκίκα Ραχούτη εικαστικός και εκπαιδευτικός τέχνης, γεννημένη στην Ελλάδα, σπούδασε ζωγραφική στις Ακαδημίες Καλών Τεχνών της Ρώμης και Βενετίας και αποκατάσταση έργων τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Opificio delle Pietre Dure e Laboratori di Restauro της Φλωρεντίας.
Έχει εκθέσει σε πολυάριθμες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις και άλλες διεθνείς συλλογικές διοργανώσεις τέχνης.
Στη δουλειά της πειραματίζεται και εκφράζεται δημιουργικά αξιοποιώντας ποικίλα υλικά και διαφορετικά μέσα: ζωγραφική, φωτογραφία, κολάζ, land art, εγκαταστάσεις και ψηφιακή τέχνη. Τα έργα της παραπέμπουν στην ιδανική αρμονική συνύπαρξη με τη φύση στα οποία αναγνωρίζονται η ελληνική κλασσική παιδεία, το καλλιτεχνικό πέρασμα από τον εικαστικό πολιτισμό της Ιταλίας, αλλά και η διαπολιτισμική της επαφή με άλλους τόπους και ανθρώπους.
Το ενδιαφέρον της για τον επικοινωνιακό χαρακτήρα της τέχνης με κοινωνικές προεκτάσεις και η συνεχείς διάθεση για αναζήτηση, μετάδοση και συνδημιουργία, σηματοδοτούν την όλη της καλλιτεχνική και εκπαιδευτική διαδρομή.

Παράλληλα με το εικαστικό της έργο ανέπτυξε πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οργάνωσε καλλιτεχνικές ομάδες, επιμελήθηκε εκθέσεις, συμμετείχε σε διεθνείς συναντήσεις και συμπόσια με θέματα γύρω από την τέχνη, την παιδαγωγική πρακτική, τις νέες τεχνολογίες και το περιβάλλον.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς και θεσμούς όπως: με την Ακαδημία Καλών Τεχνών Κατάνιας σε προγράμματα πολιτιστικής ανταλλαγής, με καλλιτεχνικούς συλλόγους στην Ελλάδα, Τυνησία, Ιταλία, Ελβετία και Πολωνία σε προγράμματα δημιουργίας δεσμών φιλίας μέσα από συνδιοργανώσεις πολιτιστικών δράσεων.
Από το 2016 εκπροσωπεί στο Ticino το project Reberth /Terzo Paradiso του ιδρύματος Cittadellarte - Fondazione Michelangelo Pistoletto, συμβάλλοντας στην εξάπλωση της υπεύθυνης κοινωνικής αλλαγής μέσα από ιδέες και δημιουργικές εργασίες για ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης συμβατής με την προστασία του περιβάλλοντος.
Σήμερα συνεργάζεται με το atelier Ergo Art Lab στο Λουγκάνο όπου από το 2012 διευθύνει το πρόγραμμα εικαστικών τεχνών, καθώς και με το Centro Insieme του Ερυθρού Σταυρού Ελβετίας σε εκπαιδευτικά προγράμματα κοινωνικής ένταξης μέσω της τέχνης.

Διάρκεια έκθεσης:
Από 8 Μαΐου έως 19 Μαΐου 2019

Εγκαίνια: Τετάρτη 8 Μαΐου από τις 17:30

Ωράριο: κάθε μέρα από τις 15 έως τις 19
Δευτέρα και Τρίτη κλειστά


Villa Giulia Verbania - Corso Zanitello 8


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου